123ArticleOnline Logo
Welcome to 123ArticleOnline.com!
ALL >> Legal >> View Article

Ontslagvergoeding; Bij Echtscheiding Delen? | Boskamp En Willems Advocaten

Profile Picture
By Author: Samantha Dale
Total Articles: 610
Comment this article
Facebook ShareTwitter ShareGoogle+ ShareTwitter Share

Vandaag de dag wordt deze vraag weer actueel. Door financiële tegenslagen ziet uw werkgever zich genoodzaakt uw arbeidsovereenkomst te beëindigen. Vanwege uw ontslag ontvangt u een schadeloosstelling. Met de ontslagvergoeding wordt regelmatig een lijfrenteverzekering gefinancierd. Moet u de schadeloosstelling of de (uitkeringen uit de) lijfrenteverzekering met uw echtgenoot of echtgenote delen?

U vraagt zich dit waarschijnlijk enkel af in geval van echtscheiding. Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, moet bij een scheiding de (ontbonden) gemeenschap worden verdeeld. Als de ontslagvergoeding of de lijfrenteverzekering onderdeel uitmaakt van die gemeenschap, maakt uw ex-partner aanspraak op de helft daarvan.

De gemeenschap omvat alle tegenwoordige en toekomstige goederen van de echtgenoten. Daaruit kan worden geconcludeerd dat de ontslagvergoeding en wat daarmee gefinancierd is gemeenschappelijk wordt. Zo eenvoudig is het echter niet. Goederen die op enigerlei bijzondere wijze verknocht zijn, vallen slechts in de gemeenschap voor zover die verknochtheid zich daartegen niet verzet. Of een goed op ...
... een bijzondere wijze verknocht is, hangt af van de aard van het goed, zoals deze aard mede door de maatschappelijke opvattingen wordt bepaald.

Uit de rechtspraak volgt dat een ontslagvergoeding afhankelijk van de omstandigheden kan worden aangemerkt als een goed dat op bijzondere wijze aan een echtgenoot is verknocht en dat die verknochtheid zich er tegen verzet dat de ontslagvergoeding (in zijn geheel) in de gemeenschap valt.

Het gaat dan met name om een ontslagvergoeding die bedoeld is als inkomenssuppletie. Een onderscheid moet worden gemaakt tussen de inkomstenderving tot aan het moment van de echtscheiding en de periode daarna. De vergoeding die ziet op aanvulling van het inkomen tot aan de datum van echtscheiding valt in de gemeenschap. Inkomen uit arbeid tijdens het huwelijk zou immers ook bij de verdeling zijn betrokken. De vergoeding die betrekking heeft op de periode na het huwelijk en al dan niet is uitgekeerd, wordt beschouwd als bijzonder verknocht. Dit deel van de vergoeding hoeft u niet met uw ex-partner te delen. Dit gaat ook op als de ontslagvergoeding is aangewend voor een lijfrenteverzekering. De (restant)waarde van de polis en de termijnen die nog niet zijn uitgekeerd, hoeft u niet te verdelen.

De ontslagvergoeding wordt als het ware uit elkaar getrokken. Het is begrijpelijk dat daarover tijdens de echtscheidingsprocedure strijd kan ontstaan. Vooral als niet duidelijk is wat de aard is van de ontslagvergoeding en welk deel van de vergoeding betrekking heeft op reeds gederfde en toekomstige te derven inkomsten.

Als uw arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en u een schadeloosstelling ontvangt, is het raadzaam in de beëindigingsovereenkomst de ontslagvergoeding helder te specificeren. Uit die specificatie moet voornamelijk volgen op welke periode de vergoeding wegens inkomensderving betrekking heeft. Als dat niet duidelijk blijkt, kunt u in bewijsproblemen komen en loopt u het risico dat uw ex-partner deelt in een vergoeding die bedoeld is voor uw toekomst.

Indien u meer wil weten over het familierecht, kunt u contact opnemen met:

BOSKAMP & WILLEMS ADVOCATEN
-UW SUCCES ONZE UITDAGING-

Mr. G.(Geertje) de Jong
Dr. Holtroplaan 42 Eindhoven
T: 040-2501414 F: 040 250 14 50
www.boskampwillems.nl

Boskamp en Willems advocaten, Mr. G.(Geertje) de Jong, Advocatenkantoor Boskamp en Willems. http://boskampwillemsadvocaten.wordpress.com/

Total Views: 207Word Count: 501See All articles From Author

Add Comment

Legal Articles

1. Exploring The Benefits Of Working With A Truck Accident Lawyer And Personal Injury Lawyer
Author: Louis Berk

2. Understanding The Benefits Of Choosing A Private Limited Company Structure In India
Author: Ahlawat and Associates

3. Locating Hard-to-find Respondents For Civil Process Serving
Author: ramcivilprocessservices

4. A Comprehensive Guide To Judgment Recovery Collection
Author: Noam Cohen

5. Understanding The Significance Of Timely Civil Process Serving
Author: ramcivilprocessservices

6. Breaking Barriers: The Rise Of Female Lawyers In Delhi's Legal Landscape
Author: Aman Singh

7. Court Marriage Lawyer In Nepal: Your Expert Guide To Navigating Legal Procedures
Author: nepallegalservice

8. The Power Of Skip Tracing Why It's Crucial And How We Can Help
Author: ramcivilprocessservices

9. Why Professional Civil Process Serving Matters
Author: ramcivilprocessservices

10. Understand Multifaceted Purposes Of Police Clearance Certificate
Author: Hardik Shah

11. Sponsor Licence Cooling-off Periods: Navigating The Re-application Process
Author: The SmartMove2UK

12. Your Guide To Navigating Workers' Compensation Attorney Services In Nj
Author: blognerdzone

13. Gjel Accident Attorneys
Author: Andy Gillin

14. Navigating The Insurance Claim Process In Food Delivery Accidents
Author: magerparuas

15. Full Service Law Firm Nj - Innovative Solutions For Legal Challenges
Author: mikewalson

Login To Account
Login Email:
Password:
Forgot Password?
New User?
Sign Up Newsletter
Email Address: